fbpx

Божков да докаже, че аз съм го консултирал да не плаща данъци, защити се Горанов

Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по повод интервюто, което даде бизнесменът Васил Божков пред бТВ тази сутрин. Малко след интервюто премиерът Борисов заяви, цитиран от „Сега“, че е наредил на Горанов да излезе и да се обясни.

„Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев – всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите,“ подчерта Горанов.

По-радо днес Васил Божков даде дълго интервю по телефона за сутрешния блок на бТВ. Сред темите бяха и отношенията му с финансовия министър. Божков подчерта, че през годините е имал контакти единствено с Горанов – лични срещи, телефонни разговори, смс-и. Финансовият министър го е запознал и с членовете на Комисията по хазарта.

„Не съм имал контакти с Комисията по хазарт. Всичките ми контакти са били с Влади Горанов, за което имам доказателства“, изтъкна още Божков.

„Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел – пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно“, заяви Божков и посочи, че ще подаде сигнал до прокуратурата и всички институции, както и това, че лесно ще докаже твърдението си за срещите с министъра.

На няколко пъти бизнесменът уточни, че детайлите за отношенията му с министър Горанов са тема за друго интервю.

„Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции към г-н Божков, освен за едно. През всичките години, през които той се е занимавал с хазартна дейност, той е плащал по-ниски такси. Вместо да се сипят подобни твърдения, аз препоръчвам всеки български бизнесмен, да плаща всичките си дължими суми“, заяви министър Горанов в парламента.

„Аз не нося вина за това, че негови служители заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Ако той е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност“, заяви още министърът.

„На мнение съм, че и в момента, ако г-н Божков иска, може да плати дължимите суми. След като заплати тази сума, той ще има моралното право да претендира за продължаването на своя бизнес“, каза Горанов.

„Запори се налагат от различни държавни органи, министърът на финансите няма подобни правомощия“, отговори финансовият министър на сравненията, направени от Божков, че „съвременните бухалки (познати от времето на мутрите) са прокуратурата, ДАНС и НАП“.

„Аз назначавам шефа на комисията, никъде в закона за хазарта няма функции да контролирам или надзиравам нейната дейност. Единствено тя има правото да лицензира. Тази криза възникна в рамките на междуособици в хазарта. Комисията по хазарта е прилагала некоректно закона за хазарта, в този момент смених състава, заедно с моите колеги, състава на комисията. Тези актове минаха съдебен контрол и са в сила, всеки който иска да е коректен, да си внесе тези 700 млн“, обясни още Горанов.

„Как разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски? Що се касае дали някой е на някой, това трябва да се съди по делата. Аз мога да кажа много неща за вас, но те не са верни. Среща с Пеевски съм имал през 2010 г., за която всички знаете. Вие също сте имали среща с Пеевски, защото той идва в парламента“, обърна се Горанов към жураналистите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"