fbpx

Здравният министър може да въвежда карантина

Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може да обявява извънредна епидемична обстановка, да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите.

Това предвижда приетите от парламента на първо четене промени в Закона за здравето.

125 от депутатите гласуваха „за“, а 69 от БСП се въздържаха.

С измененията се прецизират сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част се удължават до два месеца след от отмяната на извънредното положение на 13 май.

Още 2 месеца ще важи и забраната да се налагат запори, намаляването на наема на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, както и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж, до момента се признават 30 дни.

През учебната 2019/2020 г. няма да се провежда национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г., предвижда проектът.

Във вторник парламентът ще гледа проектозакона на второ четене.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"