fbpx

В пет области натискът върху болниците заради Covid е много сериозен

Сериозен натиск върху здравната система от ковид пандемията има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

В срещата участваха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов, съобщи правителственият пресцентър.

За петте по-натоварени областни центъра е създадена  организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ.

Проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид болни.

Всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. Според здравния министър проблем е презапасяването на хората с лекарства. Допълнително 20 000 опаковки  от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Има резерви по предложенията за масово тестване. Според доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която  обаче след 24 часа ще бъде различна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"