fbpx

Надежда Нейнски кандидат за шеф на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Доскорошният ни посланик в Анкара Надежда Нейнски е кандидат за поста генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество за периода 1 юли 2021 – 30 юни 2024 г.

Кандидатурата й беше одобрена днес от Министерския съвет. Издигането на българската кандидатура е израз на последователния ангажимент на страната ни към региона на Черно море, активната роля на България в рамките на ЧИС, развитието на взаимодействието с ЕС и успешното четвърто българско председателство на организацията, протекло през първата половина на 2019 г., поясняват от правителствения пресцентър.

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е учредена през 1992 г. В нея членуват тринадесет държави: Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна и Република Северна Македония (от 6 ноември 2020 г.). Седалището й е в Истанбул.

Надежда Михайлова, както е по-известна с фамилията на предишния си съпруг, е била министър на външните работи (1997–2001), председател на Съюза на демократичните сили от 11 март 2002 до 1 октомври 2005, народен представител в 37-ото, 38-ото, 39-о и 40-о Народно събрание. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. става евродепутат като водач на листата на Синята коалиция. Последно беше посланик в Турция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"