fbpx

Извънредната епидемична обстановка продължава до края на юли

До края на юли ще бъде продължена извънредната епидемична обстановка в страната. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

63 са новите доказани случаи на COVID-19 за последното денонощие, но са направени само 923 теста. 5 са смъртните случаи за последните 24 часа.

Данните на Единния информационен портал сочат, че от началото на епидемията са доказани 5740 положителните проби. В болница са настанени 458 пациенти, 28 от тях са в тежко състояние. До този момент от новия коронавирус са починали 246 души.

Когато вирус мине от животни към хора, се очаква да стане по-заразен и по-лесно да се предава от човек на човек, но и да отслабне силата му, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

След февруари обаче се е появила мутация, която го направи няколко пъти по-лесно заразен. Този вирус не води до пневмония, а до токсичен пневмонит.

Най-критичните места за разпространение на COVID-19 са спортни мероприятия и нощни заведения. Когато се открие, че в един футболен отбор има положителна проба, веднага се отделя футболистът, а останалите се тестват, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Тестване се извършва и 24 часа преди следващия мач. В момента има 15 заразени играчи в отбора на „Черно море“ и 4 – в „Царско село“.

Според математика проф. Николай Витанов, през есента доказано заразените у нас с новия вирус ще бъдат 10 000.

Соред него 80% спазват мерките, но тези 20%, които не ги спазват, повличат системата. В пика около Великден тестовете са били 8%, сега са 4,5-5%.

Над 11,3 милиона са потвърдените случаи на заразени в света вече, а починалите са повече от 530 000.

Световната здравна организация съобщи за рекорден брой нови инфектирани за едно денонощие – над 212 000. Най-много са в САЩ, Бразилия, Индия и Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"