fbpx

Дания дава зелена светлина на „Северен поток-2“

Nord Stream 2 AG, оператор на проекта „Северен поток-2“, е получил разрешение да използва съдове за полагане на тръби с котва.

Така ще се довършат останалите приблизително 120 километра тръби в датските води, съобщи Датската агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

В края на 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа Закон за бюджета за отбрана, който включва разпоредба за санкции за „Северен поток 2“, включително срещу компании, които се съгласиха да участват в този проект.

На този фон швейцарската компания Allseas, която полага тръби за Nord Stream 2, преустанови работата, а шефът на “Газпром” Алексей Милър заяви, че тръбопроводът ще бъде завършен самостоятелно.

Проектът “Северен поток 2” включва изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

Тръбопроводът ще заобиколи транзитните държави (Украйна, Беларус и Полша) през изключителните икономически зони и териториални води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Германия продължава да разглежда проекта за газопровод „Северен поток 2“ като икономически и смята, че е необходимо да го завърши.

Това обяви преди дни германският канцлер Ангела Меркел, отговаряйки на депутатски въпроси в Бундестага. Според Меркел завършването на проекта е правилно и се работи в този дух.

Екстериториалните санкции, които САЩ заплашват да наложат, „не съответстват на разбирането за правото“, съществуващо в Германия, допълни канцлерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"