fbpx

Локдауна у нас на принципа на 9-степенна тексаска скала

Българските експерти са заимствали от тексаска скала, за да определят и наложат мерките от локдауна у нас.

Скалата съдържа редица социални дейности, степенувани от 1 до 9 по индекса им на заразяване.

Най-ниската е 1, като сред дейностите е отваряне на писмо, коментира шефът на НОЩ ген. Мутафчийски.

С 9, или най-заразни, са концерти, на които няма места, религиозни събития с над 500 посетители, барове и нощни заведения.

С 8-ца са ресторантите и фитнесите, като тези заведения с маси на открито са с по-нисък индекс – 3, където са и къмпингите и голф игрищата.

Футболни и баскетболни мачове са оценени между 6 и 7, но публиката им е с висок индекс на заразяване – 8, коментира още Мутафчийски.

От брифинга на НОЩ стана ясно, че ситуацията у нас в момента е нормална, по заболяваемост сме 27 в ЕС, а по смъртност – 11. Само три области са в червено – Плевен, Враца и Кюстендил, което означава над 120 заразени на 100 хиляди души.

Почти цялата страна е в оранжево – между 60 и 119 души на 100 хиляди, а има и 6 жълти области с много малък брой заразени – 20-59.

Министър Ангелов информира и при какви стойности ще се мисли за връщане на част от мерките – преминаване ниво на заболеваемост от 200 на 100 хил. Души.

От НОЩ дълго обясняваха за ваксините и ваксинацията, но не отговориха на конкретния въпрос „защо сме на последно място в ЕС по ваксиниране“. Стана ясно, че няма да има проблем да бъдат ваксинирани всички членове на секционни избирателни комисии, както и това, че човек, който иска да получи ваксина, трябва да се обади на личния си лекар. Джипитата пък ще могат да правят между 10 и 20 ваксинации дневно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"