fbpx

Търговци на лотарийни билети си искат парите, готвят протести

Президентът Румен Радев е подписал промените в Закона за хазарта, с които държавата поема контрола на лотарийните игри, а досегашните им организатори губят лиценза си. Най-вероятно промените ще бъдат публикувани в следващия брой на Държавен вестник – вторник, 18 февруари, когато влизат и в сила.

Според новите разпоредби талоните на частни фирми трябва да бъдат спрени от продажба и предадени за унищожаване. В тази връзка търговци призовават държавата да реши проблема с тези непродадени лотарийни билети, съобщава Дневник.

Припомнят се коментарите на експерти, че промените ще засегнат малките търговци, които вече са купили талони, а междувременно продажбите им са намалели и никой не знае как ще бъдат възмездени те.

Междувременно дистрибутори от Сливен и Ямбол поискаха държавата да реши казуса, заявявайки, че не приемат обясненията, че това са частни въпроси, тъй като са платили талоните с всички данъци.

По техни данни, пише още Дневник, в цялата страна непродадените билети са на стойност между 27 и 35 млн. лева.

Дистрибуторите ще опишат и предадат билетите, те ще бъдат преброени „и в този момент някой трябва да отключи сметките, за да се дадат парите обратно“, коментират търговците.

Те заявяват, че ще търсят диалог с държавата по проблема, но си запазват правото на протест. Очаква се и всички собственици на 18 хиляди обекта от цялата страна да заведат колективен иск срещу държавата, ако исканията им не бъдат изпълнени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"