fbpx

Депутатите наложиха държавен монопол върху лотарията

Единствено Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ ще може да организира лотарии, решиха окончателно депутатите. Те приеха на второ четене промените в Закона за хазарта, като точката бе включена извънредно в петъчната програма на парламента.

Измененията бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Новите разпоредби ще влязат в сила след обнародването им в „Държавен вестник“.

За частните компании остава ще провеждат томболи, бинго, кено и техните разновидности. Разбира се, ще се изисква лиценз за това. В срок от шест месеца лицата трябва да приведат дейността си в съответствие с новите законови промени.

Лотарийните билети ще се продават в пунктувете на тотото. Допуска се тотализаторът да наема помещения, но те трябва да са обозначени като пунктове за лотарийни игри.

Печалбите, които не са изплатени до влизането в сила на разпоредбите, се изплащат според досегашните правила за съответната игра. Коментира се, че въпросните печалби остават негарантирани и гражданите ще трябва сами да си ги търсят.

Не се разрешава да се изплащат печалби от лотарийни игри извън пунктовете или извън банки, решиха още депутатите.

Забранява се организирането на хазартни игри вече и в сградите в режим на етажна собственост без решение на общото събрание на собствениците, взето по реда на Закона за управление на етажната собственост.

Не се допуска продажбата на билети, фишове, талони за участие в лотарийни игри на деца под 18 години.

От БСП настояваха за забрана на рекламата на хазартни игри, но мнозинството отхвърли предложението.

От деня на влизането в сила на промените лицензите за организиране на лотарийни игри, издадени на частни компании, се прекратяват. Спира се и разпространението на издадените от тях билети, фишове и талони. Това ще стане, когато гласуваните промени бъдат обнародвани в Държавен вестник, като срокът е 14-дневен. Разбира се, ако президентът Радев не наложи вето на закона.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова само през 2019 г. българските граждани са дали 1 млрд. лв. за лотарийни билетчета. Това са основно пенсионери или хора с ниски доходи, които купуват билети от близкия магазин, без да осъзнават, че това е хазартна игра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"