fbpx

Отново престрелки между президент и управляващи

„Доколкото си спомням скромния си опит от Въоръжените сили, армейските команди – кръгов, бегом марш се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения без обезателно да осъзнават смисъла им“.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира по време на извънреден брифинг в МС изказването на президента Радев, направено тази сутрин в столичната болница „Пирогов“.

Коментирайки решението на депутатите и министрите да дарят заплатите си, държавният глава съобщи, че преди половин месец е дарил цялата си заплата за възрастните хора на община Видин.

„За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите. Другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение – кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз“, допълни Румен Радев.

Той коментира и нестихващата конфронтация между институциите и отговори на думите на премиера Борисов, който го оприличи на „злобна свекърва“.

„По-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви Радев. 

Не от днес президентът твърди, че правителството няма ясна визия как ще се излезе от икономическата криза, която ще последва здравната.

“Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятие по строева подготовка, трето, и да бяхме – не е ясно коя команда трябва да изпълняваме: тази от 3-и март, тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица и всичко това ми прилича на един жанр от Въоръжените сили, където някои с цел да унижи другия му дава командата “шашкай се в различни посоки“, каза Томислав Дончев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"