fbpx

Дончев поиска обяснение от ББР за отпуснат кредит на колекторска фирма

Вицепремиерът Томислав Дончев реагира остро на информацията, че Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала кредит от 75 млн. лв. на неизвестна колекторска фирма.

В отговор на въпрос по темата Дончев отсече – Това не ми звучи добре. Следва Българската банка за развитие да обясни ситуацията.
Той уточни, че знае името на въпросната колекторска фирма, но то нищо не му говори.

Припомняме, вчера Капитал съобщи, че ББР е отпуснала въпросната сума на компанията „Свети Георги груп“, свързана с дружеството за изкупуване на вземания „С. Г. груп“.

Заемът е десетгодишен с лихва 3-месечен Euribor плюс 3.5%, която обаче не може да пада под 4%, а съдлъжник става друга свързана фирма – „ВИП колекшън“. Но няма информация за други важни параметри като най-вече за какво се планира да се ползват тези 75 362 700 лв., както и с какво се обезпечава кредитът.

Вече се появиха и първите искания за оставки на ръководството на ББР, както и на отговорни министри. „Точно в разгара на икономическата криза, когато на ББР са възложени огромни отговорности за спасяване на малкия бизнес, това е нечуван скандал“, се казва в позиция на „Демократична България“.

Припомняме, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие е Стоян Мавродиев, бивш шеф на КФН.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"