fbpx

REACT-EU ни осигурява 804 млн. лева за последиците от пандемията през 2021-ва

Чрез европейския инструмент REACT-EU за справяне с последиците от пандемията България ще разполага с 804 млн. лева за 2021 година. Това е информирал вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание.

Подкрепата по REACT-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 г. и 2022 г., като средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

През 2021 година за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Дончев е изтъкнал, че допълнително европейско финансиране до момента за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове не е постъпвало. „Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни Оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са ОП „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентоспособност“, уточнява Дончев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"