fbpx

Специален фонд да кредитира общините, пострадали от кризата, иска КНСБ

Да бъде създаден специален фонд, който ще допълва недостигащите средства на общините, пострадали от коронакризата, поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него се очакват огромни дупки в приходните части на местните бюджети, а те не магот да излязат на дефицит. Трябва да се похарчат толкова, колкото са събраните средства.

Допълнителният фонд ще дава безлихвени заеми на всички общини, които имат нужда до края на тази година.

Той допълни, че се водят разговори с финансовия министър 20% увеличение на заплатите да получат работещите в общинските администрации, които са „забравени дълги години“.

Пред БНР Димитров заяви, че раздаването на пенсионер по 50 лева трябва да бъде прекратено от началато на следващата година.

Според него е необходимо пенсиите да се увеличат с 20 на сто и така минималната да стане 300 лева, а максималната – 1440 лева.

В социалната сфера още от тази година да се увеличи минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лева на ден, настоява синдикалистът. КНСБ предлага още минималното обезщетение да се увеличи на 17 лв. и да бъде запазен минималният срок от 7 месеца.

КНСБ настоява също следващата година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн, защото тя е запазила между 180 и 200 000 работни места.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"