fbpx

ЕС настоява Великобритания да направи споразумението възможно

Тъй като бизнесът и пазарите стават все по-тревожни с наближаването на крайния срок, лидерите на ЕС настояват Великобритания да предприеме необходимите стъпки, за да направи споразумение възможно.

Съюзът обаче е готов и за рязко разделение, което може да наруши търговия на стойност трилион евро всяка година.

„Искаме сделка, но очевидно не на всяка цена. Трябва да бъде справедливо споразумение, което да служи на интересите на двете страни. Това си струва всички усилия ”, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Великобритания напусна ЕС през януари и по време на преходния период съюзниците се включиха в сложни преговори, за да запазят търговията помежду си без тарифи или квоти от 2021 г.

Досега три спорни области са предотвратили сделката: лоялна конкуренция, разрешаване на спорове и риболов, което е особено важно за Франция.

„В никакъв случай нашите рибари няма да бъдат жертвани за Брекзит“, каза френският президент Еманюел Макрон. „Ако в края на тези дискусии не могат да бъдат намерени правилните условия, ние сме готови бъдещите ни отношения да бъдат без сделка“, допълни той.

Ирландия, членката на ЕС, която е най-застрашена от хаотичен разрив, заяви, че гладката търговия след Брекзит между шестата по големина икономика в света и най-големия търговски блок е още по-важна, като се има предвид икономическият хаос на кризата с COVID-19.

Пандемията хвърли Европа в безпрецедентна рецесия и много държави отново затягат ограниченията, за да се борят с втора инфекциозна вълна, обхванала континента, докато се очертава зимата.

Те обаче решиха и да засилят подготовката си за непредвидени обстоятелства, ако проблемните преговори се провалят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"