fbpx

Българи засечени в пране на пари при акция на Европол

Безпрецедентна международна операция, включваща 16 държави, доведе до ареста на 20 лица, заподозрени в принадлежност към престъпната мрежа QQAAZZ, които се опитват да изпират десетки милиони евро на най-големите киберпрестъпници в света.

Това съобщиха от Европол, полицейската агенция на ЕС. В Латвия, България, Обединеното кралство, Испания и Италия са извършени около 40 претърсвания, образувани са наказателни производства срещу арестувани от САЩ, Португалия, Обединеното кралство и Испания.

Най-голям брой претърсвания по случая са извършени в Латвия. Оборудването за копаене на биткойни е иззето в България.

Разследването е ръководено от Европол и водено от португалската съдебна полиция, заедно с прокуратурата на САЩ за Западния окръг на Пенсилвания и служба на ФБР в Питсбърг, с испанската национална полиция и регионалната каталунска полиция, както и правоприлагащи органи от Обединеното кралство, Латвия, България, Грузия, Италия, Германия, Швейцария, Полша, Чехия, Австралия, Швеция, Австрия и Белгия.

Смята се, че мрежата QQAAZZ е изпирала десетки милиони евро. Тя поддържа стотици корпоративни и лични банкови сметки във финансови институции по целия свят, за да получава пари от киберпрестъпници, които са ги откраднали от сметки на жертви. След това средствата са прехвърляни в други контролирани от QQAAZZ банкови сметки и понякога конвертирани в криптовалута. Мрежата работела с такса от 50%, за да изпира парите.

Членовете на QQAAZZ са осигурявали тези банкови сметки, използвайки както легитимни, така и фалшиви полски и български документи за самоличност, за да регистрират десетки компании. След това са отворяли корпоративни бакови сметки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"