fbpx

Европол задържа рекордно количество контрабандни пестициди

Европол координира петото издание на операцията Silver Axe, при която са конфискувани 1346 тона незаконни пестициди, което е два пъти повече в сравнение с миналата година.

Ежегодната операция, насочена към контрабанда с пестициди, се проведе между 13 януари и 25 април и включва 32 държави.

Органите на реда са проверили сухопътните и морските граници, вътрешните пазари и доставките на колети, или общо над 3000 тона пестициди.

В момента 8 разследвания все още продължават – в Белгия, Франция, Германия, Полша, Словения и Швейцария.

Операция Silver Axe V доведе до изземването на 1346 тона незаконни пестициди. Това количество може да бъде достатъчно за пръскане на 207 000 км2 или повече от обработваемата земя на Германия, която представлява почти половината от страната, или почти 75% от земеделските земи във Франция, съобщават от пресслужбата на Европол.

Европейско проучване изчислява, че между 10% и 14% от пазара на пестициди в ЕС е в плен на незаконна търговия.

Някои от организираните престъпни групи, които търгуват с пестициди, участват и в други незаконни дейности като трафик на фалшиви цигари и контрабанда с лекарства.

Пестицидите са един от най-регулираните продукти в света, те пазят културните растения от болести и неприятели, но се използват в дози безопасни за хората и околната среда. Фалшивите пестициди обаче могат да представляват сериозен риск за човешкото здраве и природата.

Злоупотребата в търговията варира от трафик на фалшиви или неправилно етикетирани продукти до внос на забранени вещества.

„Рекордният брой конфискувани пратки по време на петото издание на операцията Silver Ax ясно показва ефективността на международното сътрудничество. От стартирането си през 2015 г. операцията събира все повече държави, органи на ЕС и представители на частния сектор, за да се борят заедно с този нововъзникващ трафик. Нашият съюз срещу незаконните пестициди е от решаващо значение за защита на хората, дивата природа и запазването на бъдещето на идните поколения“, коментира  Катрин Де Бол, изпълнителният директор на Европол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"