fbpx

Удължават мярката 60:40 до септември, съобщи Деница Сачева

Мярката „60 на 40“, по която държавата поема част от заплатите заради намалялата дейност на компаниите, ще действа до 30 септември.

Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред депутати от ресорната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

Ще има и промени в правилата, например вече ще могат да се наемат и безработни, регистрирани в бюрата по труда.

Освен това няма да е необходимо фирмите да са спрели работа, нито пък служителите да бъдат в непълно работно време. Компаниите обаче ще трябва да доказват, че са спаднали приходите им.

Сачева обясни, че целта е вече да не бъдат плащани компенсации, а субсидии за заетост, за което ще бъде поискана нова нотификация от Европейската комисия.

Процедурата за подаване на заявления ще бъде същата. Предвижда се лицата, които са изчистили данъчните си заявления за 2019 г. и са декларирали доходите си за 2020 г., но все още не са платили налозите, също да могат да кандидатстват.

Социалният министър каза още, че при необходимост мярката може да бъде удължена дори до края на годината.

Засега само автобусният сектор да може да комбинира мярката 60/40 със средства от ЕК и така помощта да стигне до 80/20. Все още няма решение дали от преференцията да се възползва и туризмът, който е изправен пред много тежък сезон.

15 046 заявления за помощ са подали работодатели за 251 953 наети. До момента са изплатени над 66 млн. лева за 157 504 работници и служители от 10 092 предприятия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"