fbpx

Борисов обещава още едно удължаване на мярката 60:40

Правителството днес одобрява продължаване на мярката 60:40 до 31 март, а по думите на премиера Борисов в следващите седмици тя ще бъде удължена и до септември 2021 година. Припомняме, първата корекция на срока бе приета вчера от тристранката.

Премиерът информира, че се разпределят 300 милиона лева от бюджета за 2021 г. за удължаването на 60/40 до март, с което според него ще бъдат запазени 180 000 работни места. А с още 300 милиона лева гарантираме приложението на подкрепата до септември“, е изтъкнал Борисов.

Правителственият пресцентър припомня, че до момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.

Бизнесът обаче е на мнение, че схемата по тази мярка не е ефективна и затова от нея са се възползвали много малко компании, които се потвърждава и от статистиките. Припомняме, когато мярката бе задействана през пролетта, правителството очакваше още тогава да бъде удвоен ресурсът от заделените 1 млрд. лева.

Правителството е решило също да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“.

Допустимите кандидати по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски транспорт, пътнически сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подпомагане по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с дейност в същите сектори, както и упражняващи свободна професия, и еднолични търговци“, е информирала министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Борисов коментира още: „Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лв., които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден. На практика мярката означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си“. До момента кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 работници, което струва на държавата 11 млн. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"