fbpx

Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca

Великобритания е одобрила за употреба и ваксината срещу COVID-19, разработена от учени от Оксфордския университет и AstraZeneca, съобщават Би Би Си и Свободна Европа. Това води до очаквания за рязко увеличаване на броя на имунизираните в Обединеното кралство.

Лондон е поръчал 100 милиона дози от производителя AstraZeneca, което е достатъчно за ваксиниране на 50 милиона души. Одобрението от регулатора на лекарствата означава, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна.

Изданията припомнят, че ваксината Oxford-AstraZeneca е разработена през първите месеци на 2020 г. Първият доброволец е ваксиниран през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора. Това е втората ваксина, одобрена от регулаторните органи във Великобритания.

Разрешението препоръчва две дози, прилагани с интервал между четири и 12 седмици. Този режим е показан в клинични проучвания като безопасен и ефективен за предотвратяване на симптоматичен COVID-19, без тежки случаи и без хоспитализации повече от 14 дни след втората доза.

Ваксината може да се съхранява, транспортира и борави с нея при нормални хладилни условия (два-осем градуса по Целзий / 36-46 градуса по Фаренхайт) в продължение на поне шест месеца и да се прилага в рамките на съществуващите здравни условия, се казва в съобщение на компанията.

В средата на декември във Великобритания беше идентифициран нов щам на COVID-19. Той стана причина за въвеждането на спешни мерки за ограничаването на разпространението му. Редица европейски държави забраниха полетите от и до Обединеното кралство, а по сухопътните граници на страната се образуваха километрични опашки. По този повод, създателите на ваксината, която вече е в употреба – Pfizer и BioNTech, съобщиха, че тя ще действа успешно и срещу новия щам.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"