fbpx

Европол разби трафик на контрабандни артефакти от България

Международна престъпна банда, която извършва контрабанда на артефакти от България, е разбита в резултат на международна полицейска операция, координирана от Европол, съобщиха от агенцията.

Задържаните около 4600 археологически предмети са на стойност няколко милиона евро. 8 души са арестувани в резултат на акцията.

Операцията с кодово име MEDICUS, е ръководена от Главна дирекция за борба с организираната престъпност на Министерството на вътрешните работи на България заедно с британската полиция и държавната криминална полиция на Бавария.

Европол подкрепи разследването като координира обмена на информация и проведе няколко оперативни срещи, за да се подготви за деня на действието.

Петима заподозрени са арестувани в България, а трима – в Обединеното кралство, които са влезли на Острова със значително количество археологически материали, скрити в кожуха в автомобила си.

Разследването, довело до тези арести, датира от март 2018 г., когато българската полиция, след като е била уведомена от британските си колеги, започва да наблюдава подозрителния трафик на културни ценности извън страната.

Сред „жертвите“ на трафика са керамика, стъклени погребални урни, лампи, стрели, копия и древни монети. Повечето от иззетите вещи датират от римския период и идват от военни лагери, намиращи се някога в Северна България. Някои други артефакти принадлежат към бронзовата, ранната желязна епоха, Средновековието и османския период.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"