fbpx

Boeing отлага пускането на новия 777X заради кризата

Американската корпорация Boeing планира да забави доставките на нови широко фюжелажни самолети Boeing 777X за период от няколко месеца до една година. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Според тях отлагането се дължи на рязък спад в търсенето на самолети по време на пандемията, което на практика парализира въздушния пътнически трафик. Boeing планира да обяви решението си официално през следващата седмица.

В началото на май Boeing 777X направи нов тестов полет над американския щат Вашингтон, който продължи почти три часа. Според информацията, представена на сайта на компанията, дължината на най-голямата версия на Boeing 777X ще бъде почти 77 метра, самолетът е проектиран да превозва до 426 пътници.

Тестовете на новия самолет съвпаднаха с периода, когато корпорацията премина през сериозна криза: през декември 2019 г. бе обявено, че производството на самолети Boeing 737 MAX е спряно след две аварии.

На 10 март миналата година Boeing 737 MAX 8 на Ethiopian Airlines се разби в Етиопия, при което загинаха 157 души. На 29 октомври 2018 г. 189 души станаха жертва на катастрофата на самолет на подобен модел на компанията Lion Air в Индонезия.

Boeing призна, че и в двата случая системата за подобряване на маневреността не е функционирала преди самолетът да се разбие. След това много страни, включително Русия, САЩ и ЕС, спряха експлоатацията на самолети от тази серия от съображения за сигурност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"