fbpx

Парите от ЕС не са ни гарантирани, но са шанс за България, смята Илияна Цанова

Бюджетът за нас не е гарантиран. Всичко е в наши ръце. Ако инвестираме умно този ресурс, с ясна визия и стратегия, това е шанс за България да трансформира икономиката си.

Ако ние ги пропилеем без стратегия и без икономическа програма, такава ние нямаме от доста година, това ще са огромни пропуснати ползи за обществото“.

Това коментира пред БНР Илияна Цанова, бивш вицепремиер на две служебни правителства. Тя е работила в Европейската банка за възстановяване и развитие, зам.-управител на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, т.нар. „План Юнкер“.

„Това, което на мен ми хареса е, че в този план за възстановяване, която всяка членка трябва да изготви, трябва да включи два стълба – реформите в отделните сектори и стратегическите приоритетите за инвестиции. Това няма да са пари, които ще получим изведнъж, ще можем да искаме плащания, отчитайки напредъка по тези критерии и реформи, които сме направили“.

Според Цанова, България би могла да търси модернизация на икономиката си в областта на енергетиката и околната среда, в образованието и здравеопазването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"