fbpx

ЕК одобри 35 евро субсидия на седалка в туристически чартъри до България

Европейската комисия е одобрила българската държава да плаща помощ от 35 евро за всяка седалка в самолет, който извършва туристически чартъри до България.

В Министерството на туризма е получена нотификацията. Одобрението на схемата беше задължително условие за прилагане на антикризисната мярка за подпомагане на един от най-засегнатите сектори, какъвто е  туризмът, съобщиха от ведомството.

Днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще представи нотификацията пред браншовите организации.

Субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа.

“Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор”, коментира вицепремиерът.

На страница на Министерството на туризма ще бъдат публикувани изискванията с необходимите формуляри и декларации.

Субсидията се изплаща от държавния бюджет. Предоставя се на туроператори, които използват въздушни превозвачи с чартърни полети до нашата страна с цел туризъм. Помощта е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет, но не по-малко от 100 места.

От субсидията може да се възползват всички туроператори, независимо от тяхното седалище, които ползват услугите на въздушни превозвачи с лиценз, издаден в България или друга държава член на ЕС, в страна от Споразумението за Европейското икономическо пространство, в Конфедерация Швейцария или трета страна. 

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени от 14 май до 31 декември 2020 г. Чартърите от 1 януари 2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация.

Максималният размер за държавната помощ не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"