fbpx

Германия отхвърля предложеинето на Тръмп да покани Русия в Г-7

Германия отхвърля предложение на американския президент Доналд Тръмп да покани руския президент Владимир Путин да се върне в групата на Г-7.

Това заяви немският външен министър Хайко Маас в интервю за Rheinische Post, публикувано в понеделник.

Миналия месец Тръмп повдигна въпроси относно перспективите за разширяването на Г-7, за да се включи Русия. Страната беше изключена от Г-8 след анексирането на Крим през 2014 г.

Но Маас заяви, че не вижда възможност Русия да се върне към Г-7, докато не бъде постигнат значителен напредък в решаването на въпроса за Крим и конфликта в източна Украйна.

Самата Русия може да даде най-голям принос за това отново да стане част от Г-7 като допринесе за мирно разрешаване на украинския конфликт, заяви Маас.

Русия остава част от по-широката група на Г-20, която включва и други нововъзникващи икономики.

„Г-7 и Г-20 са два интелигентно координирани формата. Вече не ни трябват нито Г-11, нито Г-12 “, каза Маас, като се позова на предложението на Тръмп да покани не само Русия, но и други страни на срещите на Г-7.

Маас определи отношенията с Русия като „понастоящем трудни“ в много области.

„Но също така знаем, че се нуждаем от Русия за разрешаване на конфликти като тези в Сирия, Либия и Украйна. Това няма да работи срещу Русия, а само заедно с Русия“, смята германският министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"