fbpx

Европол създава център за борба с икономическите престъпления

Европол създава Европейски център за борба с финансовата и икономическа престъпност (EFECC), чрез който ще се засили оперативната подкрепа, предоставяна на държавите-членки и органите на ЕС. В новия център ще работят 65 специалисти.

Икономическите и финансовите престъпления са изключително сложна и сериозна заплаха, която засяга милиони отделни граждани на ЕС и хиляди компании в ЕС всяка година.

98,9% от печалбата от престъпна дейност не са конфискувани и остават на разположение на извършителите, сочат доклади на Европол.

Пандемията COVID-19 в Европа предостави достатъчно доказателства, че престъпниците бързо адаптират своите схеми към променящите се условия.

Очаква се престъпни групировки да се опитват да се домогнат до финансовите стимули, които държавите и ЕК предоставят за компенсиране на щетите от коронавирусната епидемия.

Засилването на финансовите разследвания беше един от приоритетите на хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз, което призова Европол да създаде специална структура за сътрудничеството между органите на реда в борбата им с измамите, прането на пари, корупцията и фалшифицирането.

„Финансовата и икономическата престъпност вреди на всички ни и не се спира на националните граници. С новия център ще бъдем по-добре подготвени да се борим заедно с икономическата престъпност“, заяви Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

„Пандемията отслаби икономиката ни и създаде нови уязвими места, където може да се появи престъпността. Икономическата и финансова престъпност, както различни видове измами, пране на пари, престъпление върху интелектуалната собственост и фалшифициране на валута, са особено плашещи по време на икономическа криза“, обобщи Катрин Де Бол, изпълнителен директор на Европол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"