fbpx

„Булгартрансгаз“ ЕАД търси 400 млн. евро кредит

„Булгартрансгаз“ ЕАД ще тегли 400 млн. евро кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството.

Това става ясно от съобщение на сайта на компанията, което е и покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит.

От текста става ясно, че парите са за няколко ключови проекта, като „Балкански поток“, междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“, както и изграждането на преносни газопроводи, които ще допринесат за осигуряването на повече достъп до природен газ за промишлените и битовите потребители в България.

Срокът на изплащане на финансирането е 6 години, а отправна точка за цената на търсения финансов ресурс е най-ниската цена, предложена от избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, а именно 3,9% на годишна база.

Ключово условие в рамките на процедурата е цената на финансирането да е по-ниска от 3,9%. Чрез набирането на ресурс на по-ниска цена, дружеството ще има възможност да намали разходите си по реализацията на проекта, както чрез предсрочно плащане на част от дължимите суми към изпълнителите, така и посредством по-ниската цена на финансиране.

Срокът за представяне на офертите за участие в процедурата е до 17:00 часа на 30.06.2020 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"