fbpx

9% ДДС за бебешките храни, за алкохола в ресторантите остава 20%

Бебешките храни и санитарните материали също ще бъдат с намалена ставка на ДДС от 9%.

Това реши Бюджетната комисия на парламента, която прие на второ четене промените в Закона за ДДС заедно с падането на налога за ресторанти, кетъринг, книги.

Председателят на комисията Менда Стоянова, която е бивш данъчен служител, е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепата си единствено за детските стоки, съобщи БНР.

По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с 20% ДДС.

Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%, обясни Менда Стоянова.

Обещанието, дадено от премиера Борисов на ресторантьорския бранш да получи по-ниско ДДС, предизвика остър дебат у нас. Представители на други сектори също поискаха преференция. Анализатори твърдят, че намалението за едни означава увеличение на ДДС за останалите.

Валери Симеонов и депутати от НФСБ пък внесоваха законопроект, в който се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра.

Следващата седмица Бюджетната комисия ще изслуша ръководството на Комисията по хазарта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"