fbpx

ЕЦБ очаква БВП на еврозоната да намалее с безпрецедентните 8,7%

Европейската централна банка очаква БВП на еврозоната да намалее с 8,7% през тази година и 5,2% ръст през 2021 година, стана ясно след срещата в четвъртък.

Икономиката на еврозоната изпитва безпрецедентно свиване в резултат на пандемията на коронавирус и свързаните с нея рестриктивни мерки, заяви ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Тя добави, че регулаторът чака възстановяване през третото тримесечие.

Икономическите показатели и проучвания потвърждават рязкото свиване на икономиката в еврозоната и бързото влошаване на ситуацията на пазара на труда, добави ръководителят на ЕЦБ.

ЕЦБ остави непроменени лихвите и обяви увеличение на „Пандемична програма за извънредни покупки“ (PEPP) с 600 милиарда евро до 1,35 трилиона евро.

Хоризонтът за закупуване на активи ще бъде удължен поне до края на юни 2021 г., съобщи Ройтерс.

„Управителният съвет във всеки случай ще извършва нетни покупки на активи по PEPP, докато не сметне, че фазата на кризата на коронавируса е приключила“, се казва в решението на ЕЦБ.

Депозитната ставка остана на минус 0,50%, основната лихва на рефинансиране, която определя цената на кредитирането в икономиката, е 0,0%, а за спешно кредитиране за банките лихвата е 0,25%.

Банката ще продължи нетните си покупки и по стандартната програма за закупуване на активи (APP), месено за 20 милиарда евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"