fbpx

Държавата ще поеме и осигуровките по схемата 60/40

Държавата отстъпи през исканията на бизнеса. Освен 60% от заплатата, бюджетът ще плати и дължимите от работодателя осигуровки.

Това значително ще подобри мярката и ще даде възможност на повече работодатели да се възползват от нея, съобщи депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова след неделните заседания на бюджетната и правната комисия на Народното събрание.

При тази ситуация има възможност да се поеме този допълнителен разход в рамките на милиард и половина, които са заделени във фонд „Безработица“, обясни Стоянова.

Предложението е направено от заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев и е прието без възражение, съобщи БНР.

Работодателските организации, обединени в АОБР – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, само преди ден входираха в парламента предложения за промени в Закона за извънредното положение, засягащи подпомагането на предприятията за запазване на заетостта.

В писмото до парламентарния шеф Цвета Караянчева се изразява безпокойство, че при над 60 000 принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата предприятия, едва 228 искат да се възползват от подкрепата по схемата 60/40.

Хората, които са в неплатен отпуск или се самоосигуряват  ще могат в рамките на три месеца да получат безлихвени кредити до 1500 лева на месец. Гратисният период за погасяване ще е между 3 и 5 години, предлагат депутатите. Срокът за изплащане на заема ще е до 10 години, гласуваха още депутатите от двете парламентарни комисии.

За малките фирми са предвидени и безлихвени кредити до 100 000 лева с гратисен период до 5 години и 10-годишен срок за погасване. Държавата ще подкрепи и селскостопанските производители, ако наемат безработни.

Общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване – тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение, решиха депутатите.

Прието е и предложението за намаляване на глобите, свързани с карантината. Ако някой се разхожда в парка, например ще плати 300, а не както предвидените досега 5 000 лева.

Всичко това ще бъде гласувано на второ четене на извънредно заседание на парламента в понеделник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"