fbpx

Рано е да искаме заем от МВФ, смята Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов настоя да бъде оттеглено предложението на депутати от ГЕРБ страната ни да може да иска заем от МВФ.

Бюджетната комисия на парламента гласува на второ четене актуализацията бюджета, която влиза за обсъждане на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник.

С два милиарда евро ще бъде увеличена глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари.

Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева. Това беше предложението на кабинета.

БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета, защото не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Според нея времето показва, че мерките, предложени от кабинета, не работят. Нинова даде за пример схемата 60 /40, която е атакувана от всички работодатели и сега се готви „поправка на поправката“.

Пред бТВ Нинова предложи държавата да плати на хората, които са в неплатен отпуск и на свободните професии по една минимална заплата плюс осигуровките, което би струвало на бюджета 912 млн. лева.

БСП настоява да бъдат предоставени 30 млн. лв. като безвъзмездна субсидия на градинари и животновъди, за да бъде осигурена прехраната на населението тази година.

 Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи да има линия за кредитиране на малкия и среден бизнес до 100 000 лева директно от Българската банка за развитие или чрез търговските банки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"