fbpx

Персоналът в близо 50% от фирмите е бил в отпуск през декември

39.0% от фирмите посочват, че през декември 2020 г. са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с месец ноември.

Това сочи бизнес анкета на НСИ, изследваща ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху различните сектори на икономиката в страната.

46.4% от предприятията са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а при едва 14.5% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 56.4% от респондентите в дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ – с 44.4%, за индустрията този дял е 41.6%, а за строителството – 24.4% (фиг. 2).

По отношение на наетия персонал близо 50 на сто от фирмите са пуснали служителите или в платен (25.3%), или в „неплатен отпуск“ (20.3%). Вариантът „дистанционна форма на работа“ са избрали 16.4%, а едва 10.5% са се възползвали от правителствени мерки за подпомагане на работодателите“.

92.0% от анкетираните предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност и през следващия месец януари, 4.7% – ще преустановят временно дейността си, а 1.7% – ще прекратят дейността си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"