fbpx

Промишлеността ни се забавя през януари

индустрия, промишлен сектор

Индексът на промишленото производство през януари 2023 г. намалява с 3.0% в сравнение с декември 2022 година. Данните са предварителни и сезонно изгладени, уточняват от НСИ.

Спрямо година по-рано, през януари 2023 г. е регистрирано понижение с 4.3% на календарно изгладения индекс на промишленото производство.

В сравнение с декември 2022 година намаление е отчетено в добивната промишленост – с 10.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.0%, и в преработващата промишленост – с 1.9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти – с 23.3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 14.1%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 13.0%, производството на мебели – с 11.9%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 31.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 25.9%, производството на тютюневи изделия – с 19.0%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 10.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 9.6%.

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 28.9%, и в добивната промишленост – с 18.5%, а увеличение – в преработващата промишленост – с 4.0%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 58.2%, производството на превозни средства, без автомобили – с 49.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 33.8%, производството на тютюневи изделия – с 25.9%.

Спад е регистриран при: производството на химични продукти – с 30.2%, производството на мебели – с 28.1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 22.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 21.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 21.1%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"