fbpx

ЕК разреши извънредна държавна помощ, противопоставяйки се на САЩ

Европейската комисия огласи пакет от нови правила, които са отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, съобщава Ройтерс.

Те позволяват предприятията в ЕС да получават толкова правителствено финансиране, колкото предлага пакетът от субсидии за зелена енергия в САЩ.

Правилата са насочени към инвестиции във възобновяема енергия, декарбонизираща промишленост, водород или превозни средства с нулеви емисии в опит да се противодейства програмата на Байдън за зелени субсидии на стойност 369 милиарда долара, включително данъчни кредити.

Правилата бележат поредно усилие на ЕС да намали зависимостта си от американски и китайски продукти и технологии. Предложеният от него Закон за промишлеността с нулеви емисии ще ускори издаването на разрешителни за зелени проекти, а Законът за критичните суровини, който трябва да бъде публикуван на 14 март, ще насърчи рециклирането и ще разнообрази снабдяването.

Комисията изтъква, че съответстващата държавна помощ от правителствата може да започне, когато има реален риск инвестициите да бъдат отклонени от Европа.

Държавите също могат да осигурят финансиране, необходимо за мотивиране на компания да локализира инвестицията в Европа.

За да се гарантира, че помощта наистина ще насърчи дадена компания да остане в Европа, трансграничните инвестиции трябва да включват проекти в поне три държави от ЕС. Компаниите трябва също така да използват най-съвременни производствени технологии, за да намалят емисиите в околната среда.

Комисията отбелязва, че страните от ЕС имат срок до края на 2025 г. да създадат схеми за възобновяема енергия и съхранение на енергия и проекти за декарбонизация, за да отговарят на условията по по-лесните правила за финансиране.

Междувременно ЕС се опитва да убеди Съединените щати да облекчат изискванията, че електрическите превозни средства трябва да бъдат „Произведени в САЩ“, за да отговарят на изискванията за данъчни кредити, дори когато двете страни са близо до сделка за суровини, съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставен служител на ЕС.

Припомня се, че Вашингтон предоставя данъчни кредити до 7500 долара за потребителите, които купуват електрически превозни средства, но само ако окончателното сглобяване и компонентите на батерията, възлизащи на поне половината от стойността, са произведени в Северна Америка.

Ройтерс цитира вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който заявява, че ,,дискусиите относно тези изисквания за местно съдържание продължават и че ЕС иска да установи как са дефинирани компонентите на батерията“.

Само специфични компоненти на батерията ли са или всичко? И наистина това беше предмет на дискусия с министъра на финансите Йелън миналия четвъртък. Така че работата продължава“, отбелязва Домбровскис на брифинг в Стокхолм.

Въпреки това Съединените щати и Европейският съюз работят за постигане на общо решение, което би позволило европейските минерали да са допустими за данъчни кредити.

Домбровскис потвърждава това, като се очаква съобщението да бъде направено в петък, 10 март, когато е срещата на Джо Байдън и председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Домбровскис посочи още, че Европейският съюз иска да създаде и „клуб“ от критични суровини, който да обедини съмишленици потребители и производители, като противовес на Китай, който доминира в преработката на литий и редкоземни елементи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"