fbpx

Путин изстреля долара до 20-годишен връх

Доларът скочи до нов 20-годишен връх, след като изявлението на руския президент Владимир Путин разтърси пазарите преди поредното вероятно агресивно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, съобщава Ройтерс.

Припомняме, Путин нареди първата мобилизация на Русия след Втората световна война, предупреждавайки Запада, че ако продължи това, което той нарече „ядреното изнудване“, Москва ще отговори с мощта на целия си огромен арсенал.

Новината изстреля индекса на долара, който измерва стойността на зелените пари спрямо други основни валути, с повече от 0,5% нагоре до 110,87 – най-високото му ниво от 2002 г.

Европейските валути поеха тежестта на продажбите на валутните пазари, тъй като коментарите на Путин изостриха притесненията относно икономическите перспективи за регион, който вече бе силно засегнат от руския натиск върху доставките на газ за Европа.

Еврото падна до двуседмично дъно от $0,9885, стерлингът, който падна с 0,4%, стигна до ново 37-годишно дъно от $1,1304, и то дори преди Путин да започне да говори.

Заглавията във вестниците за Русия обират вниманието към Фед поне засега“, изтъква валутният експерт на Societe Generale Кенет Брукс.

По думите му, загрижеността от ескалация на конфликта вреди на европейските валути и ако Федералният резерв също според очакванията вдигне рязко лихвените проценти, тогава загубите ще са лавинообразни.

По-късно в сряда се очаква Федералният резерв да повиши лихвените проценти с три четвърти от процентния пункт за трети пореден път и да сигнализира колко още и колко бързо може да се наложи да се повишат разходите по заемите, за да се укроти потенциално избухване на инфлация.

Политическото решение, което трябва да бъде взето тази вечер, ще отбележи най-новия ход в синхронизирана промяна на политиката на глобалните централни банки, която тества устойчивостта на световната икономика и способността на страните да управляват шокове на обменния курс, докато стойността на долара расте.

Доларовият индекс се повиши с почти 16% тази година и се очаква най-големият му годишен скок от 1981 г. насам. Анализатори сочат, че фонът на повишената геополитическа несигурност само е допринесъл за силата на долара.

Междувременно австралийският и новозеландският долар достигнаха многогодишни дъна в сряда. Австралийският валута достигна най-ниското си ниво от 0,6655 долара от юни 2020 г., докато „кивито“ падна до 0,5877 долара, което е най-ниското му ниво от април 2020 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"