fbpx

Медведев подаде оставката на правителството на Русия

След среща с президента Владимир Путин премиерът Медведев обяви оставката на правителството на Русия, съобщават руските и световни медии.

Срещата между двамата бе след обръщението на Путин към Федералното събрание, в което руският президент анонсира редица фундаментални промени, свързани с институциите, Конституцията и политиката. Едно от тях е правителството и премиерът да бъдат избиране от парламента, а президентът само да ги одобрява.

Путин е разпоредил кабинетът в оставка да продължи да изпълнява задълженията си до избирането на нов. Става ясно още, Дмитрий Медведев най-вероятно няма да бъде следващ премиер, а за него ще бъде създадена длъжността заместник председател на Съвета по сигурност, който се оглавява от президента.

Предлаганите от Владимир Путин промени в Конституцията не изискват референдум и могат да бъдат приети от Руската Дума под формата на внесени поправки.

Сред акцентите е Конституцията да има приоритет над маждународното право.Суверенитетът на нашия народ трябва да бъде безусловен, подчертава Путин в обръщението си към Федералното събрание.

Лицата, които заемат важни за националния суверенитет постове трябва да са руски граждани и да нямат друго гражданство, а кандидатите за президент трябва да са живели на територията на Русия не по-малко от 25 години, ще бъде заложено още в промените.

По ключовия въпрос за мандата на държавния главя Путин заявява, че не смята за принципно изискването да не може да са заема поста за два или повече срока подред, но е съгласен и го приема.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"