fbpx

Тръгна „Турски поток“, построен е по иновативна технология

Руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган определиха „Турски поток“ като исторически проект по време на официалното откриване на газопровода в Истанбул, предаде БТА.

Сред официалните лица на церемонията присъстваха също така министър-председателят на България Бойко Борисов и държавният глава на Сърбия Александър Вучич.

„Турският поток ще бъде символ на новото време. Също така целият регион ще се възползва от този проект, както е казано в една руска поговорка: умен приятел ти дава възможност да изминеш половината път още в самото начало. Такава поговорка има и в Турция. Тя гласи, че както пътят е важен за нас, така и човекът, с който си тръгнал по този път, е важен“, каза турският президент, цитиран от Фокус.

Путин изтъкна, че „Турски поток“ е построен по иновативна технология. По дъното на Черно море са се полагали по 6 км тръби на ден. Руският президент благодари на турския си колега, че е проявил политическа воля и е отстоявал турските интереси.

По думите му този газопровод ще даде положително влияние не само върху Турция, но и за ползвателите на природен газ в Европа.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Той посочи, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Трасето преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"