fbpx

Радев упрекна ГЕРБ, че не актуализират бюджета

Президентът Румен Радев упрекна правителството в оставка, че не внася в парламента актуализация на бюджета. Това стана по време на церемонията в президентството по връчване на мандата за съставяне на правителство на „Има такъв народ“. Както и се очакваше, номинираната за премиер Антоанета Стефанова върна мандата, заявявайки, че съставянето на кабинет не може да се основава на безпринципни коалиции.

От своя страна държавният глава заяви, че независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителната власт, парламентът трябва да вземе някои особено важни решения.

И тук Радев посочи, че липсва най-важният законопроект в парламента – актуализацията на бюджета. „Правителството в оставка продължава да не го внася и лишава българските пенсионери и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание“, коментира той.

Според финансисти в момента не е необходимо да се актуализира бюджетът, но това може да се наложи точно когато няма да има действащ парламент при евентуални предсрочни избори през лятото.

В същото време депутатите сътвориха историческо заседание на парламента. За първи път работата му бе блокирана, след като седмичният дневен ред не получи подкрепа. Това стана, след като БСП, ГЕРБ и ДПС гласуваха „въздържал се“ и така Народното събрание остана без дневен ред. Очаква се на председателски съвет да се свика извънредно заседание с дневен ред, определен от парламентарния шеф Ива Митева.

От БСП мотивираха действията си с това, че техните законодателни предложения не се разглеждат – в закона за местните данъци и такси, в Кодекса за социално осигуряване и в закона за семейните помощи за деца. „Затова днес се въздържахме от програма, в която има лобистки текстове, има всякакви интереси, но не и най-важният интерес – интересите на хората, заяви Нинова е заплаши – докато тези закони не бъдат включени и обсъдени, така ще бъде.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"