fbpx

Три начина за влизане в България от 1 май и визови облекчения за руски туристи

Министерството на външните работи има готовност да започне веднага издаването на туристически визи, щом министърът на здравеопазването издаде заповед за това, съобщават от пресцентъра на външно.

Припомня се, че още миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева е наредила консулските служби на България да се подготвят за издаването на туристически визи.

„По отношение на един от най-големите пазари за туристическия бранш у нас – руския, процедурите са облекчени максимално“, изтъкват от външното министерство. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти.

Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в офиса на своя туроператор или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях.

По-рано днес, на среща при премиера в оставка Борисов, здравният министър Ангелов съобщи, че след като властите у нас удължат извънредната епидемична обстановка, от 1 май в страната ще може да влиза по три възможни начина.

Срещата бе посветена именно на започващия туристически сезон и как браншът у нас да бъде облекчен максимално, предвид пандемичните ограничения.

Първият начин ще е с ваксинационен сертификат, който ще удостоверява, че имунизацията на съответния гражданин е завършена с ваксина, която е призната от Световната здравна организация. Това са ваксините, които се прилагат в Европейския съюз, китайската ваксина, руската ваксина и т.н., уточнява Ангелов.

Вторият начин за влизане в България ще е с отрицателен писиар тест или с антигенен тест. „Конкретно за антигенните тестове има списък на ЕС, в който са сертифицирани и признати тестове от определени фирми производители с най-висока надеждност, специфичност и чувствителност“, посочва здравният министър.

Третият възможен начин за влизане в страната ще е с документ за преболедуване на COVID-19 в последните 6 месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"