fbpx

Намаляват хората с основни професионални заболявания в ЕС

Между 2013 и 2018 година индексът за общия брой на хората с признати професионални заболявания намалява с 14% в целия Европейски съюз (ЕС). Този индекс е изчислен на база 2013 г. като референтна стойност 100.

Статията на Евростат представя експериментална статистика, обхващаща най-често признатите професионални заболявания в ЕС. Основа за подобряването на условията на труд, тези статистически данни позволяват превантивните действия да бъдат наблюдавани и приоритизирани на ниво държава.

Периодът 2013-2018 г. обхваща четирите групи болести, за които са налични подиндекси.

Пневмокониозата (група заболявания, причинени от вдишването на прах, включително азбест) и избраните професионални ракови заболявания отбелязват значителен спад (съответно с 27% и 18 %).

Контактният дерматит намалява по-малко (с 2%), докато мускулно-скелетните нарушения не са се променили.

Проследяването по години показва, че през 2014 тези заболявания имат ръст спрямо базовата 2013 година. Големият спад е регистриран след 2016 година и особено през 2018-та.

От Евростат уточняват, че Европейската статистика на професионалните болести (EODS) е част от експериментална статистика на агенцията, която използва нови източници на данни и методи в опит да отговори по-добре на нуждите на потребителите. Тъй като тези статистически данни не са достигнали пълна зрялост по отношение на хармонизация, обхват или методология, те винаги са маркирани с ясно видимо лого и придружени от подробни методологични бележки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"