fbpx

Ремонт на „Турски поток“ вдига много цената на газа у нас

Възможно е природният газ да поскъпне от първи юни с повече от предложените 13%. Една от причините е, че ремонт на „Турски поток“ ще прекъсне за седмица доставките по това трасе, което ще доведе до недостиг на газ в региона и повишаване на цените на синьото гориво у нас.

Това коментира пред БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Освен това, предложението за 13-процентно поскъпва е то преди две седмици, а през този период цените на европейските борси продължиха да растат. Заради това увеличението от следващия месец може да е по-голямо, предупреждава Павлов. Той обясни, че се полагат усилия да се осигурят алтернативни доставки. Тук е редно да се припомни, че интерконекторът с Гърция, строящ се от 10 години, все още не е готов.

„Повече от месец се водят преговори с „Газпром“, доставките да бъдат извършвани по алтернативно трасе през Украйна и Румъния. Това трасе беше използвано успешно по време на ремонтните дейности на „Турски поток“ през изминалата 2020 г. Също така „Булгаргаз“ води преговори с други доставчици за осигуряване на необходимите количества на приемливи цени. По всяка вероятност, тези доставки ще се отразят на цената на газа за юни като повишение, тъй като се очаква те да бъдат доставени на спот-цени. Какво ще бъде отражението им обаче в цената, към този момент не можем да калкулираме, тъй като преговорите не са приключили“, коментира още Павлов през БНР.

Окончателното решение за цените на газа ще бъде взето от КЕВР на 1 юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"