fbpx

Русия измества всички от китайския петролен пазар

И през юни Русия задържа позицията си като водещ доставчик на петрол за Китай за втори месец, тъй като китайските купувачи печелят от евтините доставки, намалявайки по-скъпите доставки от Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс.

Вносът на руски петрол, включително доставките през тръбопровода Източен Сибир в Тихия океан и морските доставки от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, възлиза на 7,29 милиона тона, което е с близо 10% повече от преди година, според данни на Китайската митническа администрация, цитирана от Ройтерс.

Все пак руските доставки през юни – около 1,77 милиона барела дневно, са под рекорда от май от близо 2 милиона барела, ниво, което анализаторите очакваха да се запази.

Китай е внесъл 5,06 милиона тона от Саудитска Арабия, или 1,23 милиона барела на ден, което е спад от 1,84 милиона барела на ден през май и 30% под нивото през юни миналата година.

Вносът от Русия от началото на годината възлиза на 41,3 милиона тона, което е с 4% повече от годината, но все още изостава от Саудитска Арабия, която е доставила 43,3 милиона тона.

Общият внос на суров петрол в Китай достигна през юни до почти четиригодишно дъно, тъй като строгите блокади за ограничаване на разпространението на коронавирус намалиха търсенето на гориво. Ръстът на вноса от Русия също измества доставките от Ангола и Бразилия.

Митническите данни показват, че Китай е внесъл 260 000 тона ирански суров петрол миналия месец.

Въпреки санкциите на САЩ срещу Иран, Китай продължава да приема ирански петрол, обикновено представян като доставки от други страни. Тези доставки, приблизително 7% от общия внос на суров петрол в Китай, също са изправени пред конкуренцията на руските потоци.

Митниците отчетоха нулев внос от Венецуела, тъй като държавните петролни фирми избягват покупки от края на 2019 г. от страх да не попаднат във вторични санкции на САЩ.

Вносът от Малайзия обаче, често използвана като трансферна точка през последните две години за петрол с произход от Иран и Венецуела, скочи със 126% на годишна база до 2,65 милиона тона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"