fbpx

ЕС въвежда шенгенски входен документ

Документ подобен на американската ESTA (Електронна система за разрешително за пътуване) ще бъде необходим от 2023 г. за влизане в Шенгенското пространство. Ще бъдат засегнати около 60 страни извън Европейския съюз, освободени от изискване за виза, съобщава Capital.fr.

Целта е да се засили сигурността по границите. Този електронен документ, наречен ETIAS (Европейска система за информация и разрешителни отнасящи се до пътуванията) се създава по решение на Европейската комисия. Той ще позволи проследяването на посетителите от страните, освободени от изисване за виза.

По-конкретно това ще засегне 61 страни извън ЕС: Албания, Андора, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Австралия, Бахама, Барбадос, Босна и Херцеговина, Бразилия, Бруней, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Салвадор, Грузия, Гренада, Гватемала, Хондурас, Хонг Конг, Израел, Япония, Кирибати, Макао, Северна Македония, Малайзия, Маршаловите острови, Мавриций, Мексико, Микронезия, Молдова, Черна гора, Нова Зеландия, Никарагуа, Палао, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт-Китс и Невис, Света Лусия, Сейнт Винсънт, Самоа, Сърбия, Сейшелските острови, Сингапур, Соломоновите острови, Южна Корея, Тайван, Тимор, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тувалу, Украйна, ОАЕ, Великобритания, САЩ, Уругвай, Вануату и Венецуела. Гражданите на тези държави ще могат да пребивават в страните от зоната по делови, туристически или медицински причини или за транзитно преминаване не повече от 90 дни, но няма да имат право нито да работят, нито да учат.

Системата ETIAS ще позволи всеки пътник, който влиза в Шенгенското пространство, да бъде проверяван дали не представлява заплаха за териториалната сигурност. Въвеждането ѝ е предвидено за 2023 година. Документът е валиден 3 години или до изтичането на валидността на паспорта. Ще струва 7 евро за възрастните и ще бъде безплатен за малолетните.

Формулярът ще се попълва on-line. Той ще бъде задължителен за 33 европейски страни: Германия, Австрия, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Финландия, Дания, Литва, Естония, Полша, Словакия, Унгария, Словения, Италия, Гърция, Чешката република, Малта, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Монако, Сан-Марино, Ватикана, България, Хърватия, Кипър и Румъния.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"