fbpx

Саудитска Арабия удвоява вноса си на евтин руски мазут

Русия може да разчита на Саудитска Арабия за продажбата на петрола си и по-специално на петролните си продукти. Кралството увеличи повече от два пъти вноса на руски мазут през второто тримесечие. Това гориво Москва разпродава на ниски цени. То се използва за работата на саудитските електроцентрали и най-вече позволява на Саудитска Арабия да си осигури значителни печалби, пише RFI.

Да купуваш руски петрол на ниски цени, за да можеш да продаваш собствената си продукция на високи цени е добър финансов удар. Тази възможност не е пропусната от Саудитска Арабия. От април до юни кралството е внесло близо 650 000 т руско гориво срещу 320 000 т през същия период на миналата година.

Мазутът се използва за функционирането на саудитските електроцентрали, които работят на максимална мощност, за да осигурят нуждите от климатизация, достигащи връхната си точка през този сезон. Той позволява на Саудитска Арабия да запази своя суров петрол за износ, като го продава по високите цени на международния пазар.

Непряка подкрепа за Русия

Увеличавайки руския внос, кралството се нарежда до Индия и Китай, които също се възползват от ниските цени, по които Москва е принудена да продава след началото на войната в Украйна.  Това е финансов избор, но който представлява подкрепа за руската икономика. Освен това той рискува да предизвика недоволството на Джо Байдън, който е на посещение в Риад.

Американският президент се опитва на всяка цена да изолира Русия, но в същото време отчаяно се стреми да успокои ръста на цените на черното злато. Джо Байдън се надява да убеди Саудитска Арабия да увеличи производството на суров петрол в рамките на ОПЕК, което би позволило намаляването на цените на петрола, които пък от своя страна са в основата на галопиращата инфлация. Но кралството, което запази добри взаимоотношения с Русия в рамките на съюза между ОПЕК и другите страни производителки на петрол (ОПЕК+) не разполага с големи възможности за увеличаване на производството си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"