fbpx

Русия отмени забраната за износ на дизел

Правителството на Русия обяви, че премахва забраната за износ на дизелово гориво по тръбопроводи през пристанища, което означава край на по-голямата част от ограниченията, въведени на 21 септември, съобщава Ройтерс.

Остават в сила ограниченията за износ на бензин.

Дизелът е най-големият експортен петролен продукт на Русия с около 35 милиона тона миналата година, от които почти три четвърти са били транспортирани по тръбопроводи. Русия също е изнесла 4,8 милиона тона бензин през 2022 г.

Световните цени на петрола обърнаха по-ранните печалби към спад след новината. Тази сутрин фючърсите на Brent се понижиха с 0,08% до $84,01 за барел, поели към най-стръмния си седмичен спад от март.

Правителството премахна ограниченията върху износа на дизелово гориво, доставяно до морските пристанища по тръбопровод, при условие че производителят доставя най-малко 50% от произведеното дизелово гориво на вътрешния пазар“, се казва в изявление на руското правителство.

Ограниченията върху износа на горива от Русия, най-големият морски износител на горива в света, повишиха световните цени и принудиха някои купувачи да се борят за алтернативни източници на бензин и дизел.

След като Европейският съюз забрани вноса на руски горива заради действията на Москва в Украйна, Русия пренасочи износа на дизел и други горива към Бразилия, Турция, няколко страни от Северна и Западна Африка и страните от Персийския залив в Близкия изток.

През последните месеци Русия се бори както с недостига, така и с високите цени на горивата на вътрешния пазар, което особено навреди на фермерите по време на сезона на прибиране на реколтата.

Решението на властите ще помогне за решаването на двата проблема, но няма да ги реши напълно“, пише базираната в Москва брокерска компания BCS, цитирана от Ройтерс.

Очакваме скоро да бъдат въведени данъчни промени, които ще премахнат повечето или всички арбитражни възможности за независими търговци, за да получат рентабилност при износ“, посочват още анализаторите.

След въвеждането на забраната цените на дизела на едро на местната борса са паднали с 21%, докато цените на бензина са намалели с 10%.

Макар това намаляване да не се е пренесло и върху цените на дребно, руският вицепремиер Александър Новак заяви, че забраната е започнала да дава положителни резултати.

Федералната антимонополна служба (FAS) обяви вчера, че е изпратила инструкции до петролните компании, нареждайки им да намалят цените на петролните продукти.

Правителството също така в петък повиши експортното мито за дистрибуторите, които не произвеждат горивото, до 50 000 рубли (495,63 долара) на тон от 20 000 рубли и възстанови изцяло субсидиите или по-ниските плащания за петролните рафинерии, считано от 1 октомври.

Правителството потушава опитите на прекупвачите да закупуват гориво предварително за последващ износ, след като настоящите ограничения бъдат премахнати. Това също им пречи да изнасят гориво под прикритието на други продукти“, се посочва още в съобщението, цитирано от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"