fbpx

Русия пусна газа по Северен поток в силно намалени обеми

Доставките на газ за Германия по „Северен поток“ бяха възобновени в четвъртък сутринта след приключване на плановия ремонт на газопровода, сочат данни на газопреносните оператори, цитирани от ТАСС.

Физическият поток на газ през „Северен поток“ на приемния пункт в Грайфсвалд, Германия е възобновен от 07:00 часа московско време на 21 юли, сочат данните на операторите на германските газопроводи OPAL и NEL. Данните на оператора на проекта – Nord Stream AG – също потвърждават възстановяването на доставките на газ по газопровода, макар и с намалено ниво – около 30% от максимума.

От компанията отбелязват, че преди газопроводът да заработи с пълен капацитет, трябва да мине известно време. Nord Stream AG потвърди доставките на газ, на нивата, които бяха преди спирането за ремонт – 40% от максималния капацитет. Но ръководителят на Федералната мрежова агенция на Германия Клаус Мюлер е заявил, че обемът на доставките на газ през газопровода в четвъртък ще бъде приблизително 30% от максимума.

Припомня се, че от средата на юни „Северен поток“ се използва само с 40% (67 милиона кубически метра на ден) от максималния си капацитет поради ненавременното връщане на газовите турбини на Siemens след ремонт в Канада.

ТАСС цитира президента Владимир Путин, който заявява, че ако турбината за „Северен поток“ не бъде върната на Русия, по трасето могат да се изпомпват само 30 милиона кубически метра. м газ на ден вместо сегашните 60 милиона кубични метра. м.

На 9 юли, след многобройни искания от Германия, Канада реши да върне ремонтираната турбина Siemens. Европейската комисия заяви, че връщането на турбината за „Северен поток“ от Канада не нарушава санкциите на ЕС срещу Русия, тъй като те не се отнасят за оборудването за транзит на газ.

В същото време „Газпром“ обяви, че не са получили документи от Siemens за връщането на газотурбинния двигател и изпрати ново искане до германската компания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"