fbpx

ЕЦБ се готви „рязко“ да вдигне лихвите

За първи път от 11 години насам Европейската централна банка ще повиши лихвените проценти и то с по-голям от очаквания ход, заради нарастващите страхове да не се загуби контролът над бързия ръст на потребителските цени, съобщава Ройтерс.

Инфлацията, която вече се приближава до двуцифрена територия и се утвърждава сериозна над целта на ЕЦБ от 2%, изисква повишаване на лихвените проценти, дори ако това забави – или срине – икономиката, страдаща от въздействието на войната на Русия в Украйна.

Банката доскоро сигнализираше за увеличение от 25 базисни пункта, което ще бъде последвано от по-голямо движение през септември, но източници, близки до дебатите, сочат, че увеличение от 50 базисни пункта също ще бъде на масата днес, тъй като перспективите за инфлация бързо се влошават.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение от 25 базисни пункта, но повечето очакват, че банката всъщност трябва да повиши с 50 базисни пункта, вдигайки рекордно ниската си лихва по депозитите от минус 0,5% до нула.

Усложнявайки решението, неотдавнашният спад на еврото до дъно от две десетилетия спрямо долара също засилва инфлационния натиск, добавяйки аргументи за по-голямо увеличение на лихвените проценти, дори ако това в крайна сметка навреди на растежа.

Отбелязва се, че дори с по-голямо повишение ЕЦБ ще изостава спрямо увеличението от 75 базисни пункта на Фед миналия месец, особено като се има предвид, че за този месец е предвидено ново увеличение от 75 базисни пункта от Фед.

Ако ЕЦБ вземе решение за незабавно увеличение от 50 базисни пункта, тя ще трябва да предпази по-задлъжнели нации като Италия или Испания от рязко нарастващите разходи за заеми. Така че ще е необходима и сделка за нова схема за закупуване на облигации, която вече е близо до постигане според източници на агенцията.

Когато лихвените проценти се покачат, разходите по заеми в периферията на блока често нарастват непропорционално и ЕЦБ обеща да се бори с този вид фрагментация с нов инструмент.

Въпреки че не се очаква да бъдат обявени всички подробности за този инструмент, шефът на ЕЦБ Кристин Лагард вероятно ще поеме твърд ангажимент и е под натиск да предложи на финансовите пазари поне някои подробности, включително относно изискванията за задействане на помощ от ЕЦБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"