fbpx

Русия спира износа на петрол за страни, подкрепящи тавана

Владимир Путин даде дългоочаквания отговор на Русия на наложения от запада таван на цените, като подписа указ, който забранява доставките на суров петрол и петролни продукти от 1 февруари за пет месеца за нации, които спазват ограничението, съобщава Ройтерс.

Припомня се, че страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия се споразумяха този месец за таван на цените от 60 долара за барел за руския морски суров петрол, влизащ в сила от 5 декември.

Таванът е близо до текущата цена на руския петрол, но е доста под цената, на която Русия успя да продава тази година и това помогна да се компенсира въздействието на финансовите санкции върху Москва.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и голямо прекъсване на нейните продажби би имало дълготрайни последици за световните енергийни доставки.

Указът, публикуван на правителствен портал и на уебсайта на Кремъл, беше представен като пряк отговор на „недружелюбни и противоречащи на международното право действия от страна на Съединените щати и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации“.

Забраняват се доставките на руски петрол и петролни продукти на чуждестранни юридически и физически лица, при условие че в договорите за тези доставки пряко или косвено се предвижда използването на механизъм за фиксиране на максимална цена“, се посочва в указа, позовавайки се конкретно на Съединените щати и други чуждестранни държави, които са наложили тавана на цените, цитира Ройтерс.

Указът, който включва клауза, която позволява на Путин да отмени забраната в специални случаи, гласи: „Това…влиза в сила на 1 февруари 2023 г. и се прилага до 1 юли 2023 г.

Износът на суров петрол ще бъде забранен от 1 февруари, но датата за забраната на петролните продукти ще бъде определена от руското правителство и може да бъде след 1 февруари.

Някои анализатори изтъкват, че таванът няма да има незабавно въздействие върху петролните приходи, които Москва печели в момента.

Въпреки това министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че бюджетният дефицит на Русия може да бъде по-голям от планираните 2% от БВП през 2023 г., като таванът на цената на петрола намалява приходите от износ, което е допълнително фискално препятствие за Москва, тъй като тя харчи много за военната си кампания през Украйна.

Припомня се, че отделно от тавана на цените, страните от ЕС въведоха ембарго, което им забранява да купуват руски петрол, доставян по море. България получи право на дерогация до края на 2024 година и може да внася руски морски суров петрол, но няма право да го изнася, както и негови преработени продукти.

Руският петрол Urals се търгува над 56 долара за барел във вторник, което е под нивото на ограничителната цена. Суровият петрол Brent се повиши малко след новините от Кремъл с 1,4% до $85,1.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"