fbpx

Цената на газа в Европа продължава да спада

Цената на природния газ падна под 900 долара за 1000 куб. метра в хода на днешната търговия, съобщава ТАСС по данни на лондонската борса ICE. Общият спад от началото на деня е над 2%.

Януарските фючърси на хъба TTF спаднаха до 892 долара или 81 евро за MWh. Цената мина под 900 долара още в петък за първи път от 13 юни тази година.

Котировките падат на фона на топлото време в Европа, заради което намалява черпенето на газ от хранилищата, както и се увеличава запълването им. Освен това делът на ветрогенераторите в производството на ток в Европа вече седмица е на стабилните 20%. А на 25 декември делът е скочил до 31%, което е втори по големина показател, откакто тези данни се следят.

В момента хранилищата в Европа са запълнени на 83,1%, което е с 11,55% повече от средното за последните пет години. В същото време от Газпром предупреждават, че дори близки до максимумите нива в газохранилищата не гарантират нормален есенно-зимен сезон в големите европейски страни.

Причината е, че натоварването на подземните хранилища в Европа през зимата ще бъде по-високо от предишни години поради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"