fbpx

Русия стимулира строежа на ключова жп връзка Иран – Азербайджан

Този месец дъщерната ковпания на „Руски железопътни линии” – „РЖД Логистика” (РЖДЛ), планира да пусне редовен товарен (контейнерен) влак от Индия за Русия, като маршрутът му преминава през Иран и Азербайджан, съобщава Blacksea-Caspia.

Генералният директор на РЖДЛ – Дмитрий Мурев е заявил по време на Петербургския международен икономически форум, че до момента по международния транспортен коридор „Север – Юг” са тръгвали влакове само в изпитателен режим.

Ние планираме да пуснем още един влак, вече не изпитателен, а постоянен. Липсата на железопътен участък в Иран не ни пречи да организираме превозите. Да, там те ще са автомобилни, но това във всеки случай е мултимодална превозна услуга” е добавил ръководителят на РЖДЛ.

На територията на Иран и до сега не е завършен участъкът на железопътната линия между населените пунктовве Решт и Астара, с дължина 250 километра, като за момента сроковета за завършване на строителните работи остават неясни.

Припомня се, че международният транспортен коридор (МТК) „Север – Юг” има дължина 7,2 хиляди километра и свързва Санкт Петебург с индийския град Мумбай. Споразумението между страните, през които преминава железопътната линия, е подписано още през 2000 година. По-късно, към него се присъединиха Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Оман и Сирия.

Западният маршрут на международния транспортен коридор включва „пряка железопътна връзка през граничните пунктове Самур (Русия) – Ялама (Азербайджан) с по-нататъшно излизане на железопътната мрежа на Иран през граничния пункт Астара (Азербайджан) – Астара (Иран)”.

Очаква се, че строителството на железопътния участък между Иран и Азербайджан ще намали обема на транзита на руски външнотърговски товари през Турция между 13 и 20 на сто. Един от проблемите, забавящ осъществяването на проекта е различната ширина на междурелсието, което в Русия и Азербайджан е 1520 милиметра, докато в Иран е 1435 милиметра.

Първото изпитателно изпращане на контейнерен влак от Индия за Русия през Иран и Азербайджан по западния маршрут на МТК „Север – Юг” е осъществено през месец октомври 2016 година. Крайната точка на маршрута е бил транспортно–логистичният комплекс „Фрейт Виллад Ворсино” в Калужка област.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"