fbpx

Руската забрана за износ на горива вдигна цените на петрола

Цените на петрола се повишиха в понеделник, тъй като инвеститорите са съсредоточени върху перспективите за предлагане след издадената от Москва временна забрана за износ на горива, отбелязва Ройтерс. Средтата е и по-предпазлива заради по-нататъшни повишения на лихвите, които биха могли да намалят търсенето.

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха с 69 цента, или 0,7%, до $93,96 за барел, след като се установиха с 3 цента по-ниско в петък.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate удължиха печалбите си за втора сесия, търгувайки се за 90,57 долара за барел, което е ръст от 54 цента или 0,6%.

Цените на суровия петрол започнаха седмицата с възход, тъй като пазарът продължава да е повлиян от временната забрана на Русия за износ на дизел и бензин във вече стеснен пазар, компенсиран от твърдото послание на Фед, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго“, посочва пазарният анализатор Тони Сикамор, цитиран от Ройтерс.

И двата вида петрол паднаха миналата седмица, прекъсвайки триседмична печеливша серия, след като позиция на Федералния резерв разтърси световните финансови сектори и повиши опасенията за търсенето на петрол.

Цените се повишиха с повече от 10% през предходните три седмици поради прогнозите за голям дефицит на доставките на суров петрол през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха допълнителни съкращения на доставките до края на годината.

Миналата седмица Москва временно забрани и износа на бензин и дизел за повечето страни, за да стабилизира вътрешния пазар, разпалвайки опасенията за ниското предлагане на продукти, особено на мазута, тъй като Северното полукълбо навлиза в зимата.

Изглежда, че новините за забраната за износ на руски горива за момента са оценени, но подводното течение на глобалните ограничения в доставките на петрол е дълбоко, със силен фокус върху недостига на дизелово гориво и опасенията за непредвидени прекъсвания на доставките на LNG, които вероятно ще продължат, особено на европейските пазари “, казва Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights.

В Съединените щати броят на действащите петролни платформи е намалял с осем до 507 миналата седмица, което е най-ниското им ниво от февруари 2022 г., въпреки по-високите цени, показва седмичен доклад на Baker Hughes в петък.

Очакванията за по-добри икономически данни тази седмица от Китай също повдигнаха настроенията. Въпреки това анализаторите отбелязаха, че цените на петрола са изправени пред техническа съпротива при върховете от ноември 2022 г., които бяха достигнати миналата седмица.

Производственият сектор в Китай се очаква да се върне към режим на разширяване през септември, като прогнозата за индекса на производството ще се повиши над 50 за първи път от март, изтъкват анализаторите на Goldman Sachs.

Като положителен знак, търсенето на петрол в Китай се увеличи с 0,3 милиона барела на ден (bpd) до 16,3 милиона bpd миналата седмица, отчасти поради постепенното възстановяване на търсенето на реактивно гориво за международни полети, отбелязва още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"